0

 

Hei og god dag.Etter å ha delt mine utstillingsopplevelser med dere har jeg fått flere spørsmål og hva de forskjellige forkortelsene betyr. Selv fikk jeg et lynkurs i hva de forskjellige betegnelsene betyr osv. Det er også flere som også nå vil slenge seg på utstillingsbølgen. Dette er jo utrolig gøy!
Her er da et lite utdrag fra Dogs4all boken vi kunne ta med oss fra helgen.

Hvorfor?
Hundeutstillinger holdes for at man skal kunne følge med på hvordan hver enkelt rase utvikler seg i henhold til rasestandarden, og er nyttig for både oppdrettere, hundeeiere og raseklubber. Utstilling er svært viktig for å bedømme resultatet av avlen, og i raseavel er det viktig at hundene har de egenskapene de skal ha. I ringen bedømmes hundene ut ifra den aktuelle rasebeskrivelsen.

For hvem?
Alle renrasede hunder kan stilles ut fra de er ni måneder gamle. For NKK?s utstillinger er regelene at hunden må være registret i NKK eller i et register anerkjent av NKK, samt at den er vaksinert og id-merket. Påmeldingsfrister og avgifter må også overholdes. Terminliste for utstillinger finner du på nkk.no   

Forberedelser.
For å kunne vise hunden fra sin beste side lønner det deg å være forberedt før du tropper opp i ringen. Det viktigste er å lære hunden å stå pent, gå og jogge pent ved siden av deg, og at hunden tåler å bli håndtert. Dommeren skal for eksempel sjekke hundens bitt, og på hanhunder, testiklene. Sørg også for å møte opp med en hund som er ren, velstelt og i god form. Handling kaller man den den måten man viser frem hunden sin på, og er man en god handler, er sjansen for å gå videre i ringen større.

Ta med deg.
 Vaksinasjonskort, vann og skål, bur, utstillingskoppel og halsbånd, kam og børste, samt en campingstol til deg selv. En utstilling innebærer gjerne lange dager og mye venting.

Beregn god tid.
Møt opp tidlig slik at du får orientert deg og finner frem til den riktige utstillingsringen. Det er lurt å kjøpe en utstillingskatalog ved ankomst, hvor du vil finne din hunds klasse, og hvordan rekkefølgen er. Det skal også hente et tidsskjema ved ringen når din klasse forventes å bli bedømt, men følg med og se hvordan klassene før deg ligger an i ruta. Hundens katalognummer fester du på deg med en sikkerhetsnål, og ringsekretæren vil rope opp alle deltakernumre som skal gå i hver klasse.

Bedømmelsen.
Alle bedømmelser skjer rasevis og først dømmes hannhunder klasse for klasse; junior, unghund, åpen, bruks, championog veteranklasse. Etterpå dømmes tispene i samme rekkefølge. Alle klassens hunder blir innkalt i ringen samtidig slik at dommeren kan danne seg et førsteinntrykk i forskjellige posisjoner og gangarter, og etter dette vil dommeren bedømme en og en hund enkeltvis. Du får beskjed av dommeren om hva du skal gjøre. Ringsekretæren vil ved sløyfeutdelingen på slutten fortelle om du er ferdig for dagen eller skal inn i ringen igjen.
Sløyfene.
Rød er lik «excellent»,
Blå «very good»
Gul «good»
Grønn «sufficient»
Grå ?0 premie I kvalitetsklasse».
Brun «kan ikke premieres».

Får du rød sløyfe skal du inn i ringen igjen og bli plassert i konkurranseklassen. Får du en av de andre, er du ferdig for dagen. Hunder som i konkurranseklasse mottar en rosa sløyfe (sertifikat-kvalitet) skal senere inn i «Best hannhundklasse» eller «Best tispeklasse».  I disse klassene konkurreres det om sertifikat(kalles cert), hvor de får en nasjonalfarget sløyfe, Cert trenger du for senere å kunne bli champion. Vinnerne av beste hannhund og beste tispe konkurrerer mot hverandre igjen, og vinneren av denne siste konkurransen blir «BIR» altså best i rase. Den andre blir «BIM», best i motsatt kjønn. Ved utstillinger med flere raser vil det til slutt være gruppefinaler, hvor fire hunder i hver gruppe blir plassert. Vinneren av hver gruppe blir «BIG», best i gruppe, og disse møtes igjen til den store og avsluttende finalen «BIS», best in show.   


Håper dette gjør dere litt klokere på hva utstilling går ut på! Neste utstilling er Leto-hallen 28. desember 2013!!

 

Skriv en kommentarhits